Kersttradities wereldwijd

Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus gevierd. Maar niet overal vieren ze het op dezelfde manier als bij ons. Elk land heeft zo zijn eigen kersttradities en gewoontes.. daarom is het leuk om eens te weten wat nou de verschillende kersttradities zijn in andere landen…Ik heb de vijf leukste voor je op een rij gezet.

Amerika – Mistletoe & Sokken

In Amerika en in Engeland hangen mensen met kerst een mistletoe in huis. Een mistletoe is niet alleen decoratief het heeft ook nog eens een hele leuke functie! Want als je er dan met iemand samen ‘per ongeluk’ onder staat mag je gekust worden…Je zult begrijpen dat ‘per ongeluk’ niet altijd per ongeluk is!  Op kerstavond hangen de kinderen sokken aan de open haard of boven de kachel, er wordt namelijk verteld dat de Kerstman  ’s nachts door de schoorsteen kruipt om de sokjes met snoepgoed te vullen en en cadeautjes onder de kerstboom te leggen.

kerstsok klein

Zweden – Strooien geitjes

De geit speelt in Zweden een grote rol tijdens kerst. Volgens oude legende komen rond de jaarwisseling boze geesten tevoorschijn. Geitjes zouden deze boze geesten kunnen verdrijven. Daarom verkleden kinderen zich met kerst als een geitje en geven de mensen elkaar kleine strooien geitjes als cadeau. Wat betreft het kerstdiner, dan eten de Zweden meestal ham, haring en bruine bonen.

Tsjechië – Schoen werpen

Tsjechië heeft een van de leukste kersttradities! In Tsjechië wordt een dag voor Kerst voorspeld of vrijgezelle vrouwen het aankomend jaar geluk krijgen in de liefde. Dit voorspellen ze aan de hand van het gooien van schoen met hoge hak. De vrouwen gaan met hun rug  naar de deur staan en gooien dan een schoen met hoge hak over hun schouder. Wijst de punt van de hak naar de deur, dan zal ze binnen één jaar trouwen, maar wijst de punt een andere kant op dan moet ze nog een jaartje wachten.

Polen – Stro op de vloer

De Polen houden er enkele bijzondere gebruiken op na. Zo wordt onder een wit tafellaken een beetje hooi gelegd als symbool voor de armoede van Jezus. Verder wordt voor het kerstdiner een soort kersthostie verdeeld onder de gasten. Aan tafel wordt ook altijd een vrije plaats gehouden voor een onverwachte gast. Deze plek aan tafel wordt ook gedekt met bord en bestek want er moet altijd ruimte zijn voor bijvoorbeeld een dakloze.

Venezuela – Rolschaatsend naar de kerk.

Als je denkt dat bovenstaande tradities vreemd zijn dan spant deze toch wel de kroon, want tijdens de kerstdagen worden in de hoofdstad van Venezuela, Caracas, de straten afgesloten voor het verkeer. Mensen gaan dan namelijk al rolschaatsend naar de kerk.

Kortom, elk van die kersttradities heeft zo zijn charmes. Al haal je je high heels uit de kast of ga je rolschaatsend naar de kerk, het belangrijkste is natuurlijk om samen met je geliefden een gezellige Kerst vol onvergetelijke momenten te beleven. Daar kan volgens mij geen traditie tegenop!

Merry Christmas you all!!

kersttradities