Categorie: nieuwjaarstradities

Hoe houden we onze voornemens voor het nieuwe jaar beter vol?

We maken ze allemaal.. goede voornemens. Het begin van een nieuwe jaar is dan ook het meest perfecte moment eraan te beginnen. Sommige mensen willen bijvoorbeeld stoppen met roken of drinken. Anderen willen meer gaan sporten en afvallen. Vol goede moed begin je eraan, maar het zwaarste is niet om eraan te beginnen maar dat is om het ook echt vol te houden.
Om je daarbij te helpen geven wij je graag enkele tips om het wel vol te kunnen houden.

Kies een realistisch doel

Het is belangrijk om goed na te denken over wat je graag zou willen bereiken. En denk daarnaast ook na over hoe je dit kan bereiken. Wil je bijvoorbeeld binnen 2 maanden een marathon lopen maar heb je nog nooit 5 km achter elkaar gelopen is dit een redelijk onrealistisch doel. Ook al heb je veel ambitie, het moet ook haalbaar voor zowel de training als je lichaam.

Bijhouden op papier

Wat je kan doen om het makkelijker te maken is om je voornemens op te schrijven. Een voornemen is namelijk makkelijk gemaakt in je hoofd. Maar om het echt serieus te nemen is het beter om het op te schrijven. Zo kan je makkelijk zien wat je doel is, hoe je dit wilt bereiken, hoe je dit kunt bijhouden en nog belangrijker hoe het verloopt. Door het op te schrijven en bij te houden heb je overzicht en kan je af en toe bijsturen waar nodig. Ook komt hierdoor je doel niet op de achtergrond terecht en moet je eraan blijven werken. Zowel op papier en in het echt. Goede extra stimulans.

Doe het voor jezelf..

Doe het puur en alleen voor jezelf! Niet voor je partner, je familie, collega’s of iemand anders maar echt voor jezelf.  Je kan bijvoorbeeld wel met een vriendengroep afspreken om samen elk 5 kilo (of meer) af te vallen. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat het bij de een misschien net iets makkelijker gaat als bij de ander. Dit kan misschien wel een extra stimulans zijn, maar het zou ook kunnen dat je hierdoor de moed wat laat zakken omdat het juist niet zo goed/snel gaat als bij de rest. Laat je daarom niet afleiden door anderen en blijf gefocust op je eigen voornemens en resultaten. Je zult zien als je echt ergens 100% voor gaat dat het meestal makkelijker is om het ook echt vol te houden.

Vertel het anderen

Het is belangrijk om je nieuwe voornemens zo veel mogelijk aan anderen te vertellen. Maak hen duidelijk dat je iets wilt bereiken en vraag hen om je eventueel te helpen mocht je het moeilijk hebben. Dit is niet alleen een extra stimulans maar zo ben je er ook meer bewust mee bezig omdat je geen gezichtsverlies wil lijden mochten ze er naar vragen.

Begin

Stel het niet uit langer uit, maar begin gewoon. Gelijk al in de eerste week na Oud & Nieuw. Geen smoesjes meer over verjaardagen hier, feestjes daar, slecht weer enz. enz.. gewoon beginnen! Je zult zien, het gaat elke keer een beetje makkelijker. Veel succes!!

Vuurwerk

Over kerstkaarten, kerstmenu’s, gourmetten of zelfs kerstbomen is veel te vertellen, maar vuurwerk dat is iets totaal anders. Het is wel zo dat we elk jaar weer rekenen op een mooie spetterende lichtshow om 24.00 uur, maar heb je er wel eens over nagedacht dat er een heuse strategie achter zit om elk jaar weer mensen te verbazen en ontroeren met mooi vuurwerk? En waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

vuurwerk

Waar komt het vandaan?

Vuurwerk komt oorspronkelijk uit China en werd op grote schaal ook gebruikt door de Chinezen. De productie van vuurwerk zou dus aldaar zijn begonnen. Zij gebruikten het bij religieuze  gebeurtenissen om boze geesten te verdrijven. Het ritueel van vuurwerk afsteken vormt daarmee een vast onderdeel van de Chinese cultuur. We kunnen dus wel zeggen dat de Chinezen het vuurwerk groot hebben gemaakt.  De reden dat wij vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw is dus omdat de mensen van oudsher rondom de jaarwisseling bang waren voor kwade geesten. En door vuurwerk met veel geluid af te steken dachten ze zo de kwade geesten te verdrijven.  Tegenwoordig gaat het niet meer over het verdrijven van kwade geesten, maar omdat het erbij hoort, mooi is en om het nieuwe jaar spetterend in te luiden.

 

Dus wat zien we nu het meest op het gebied van vuurwerk?  

Mooi siervuurwerk. Siervuurwerkpakketten en losse potten zijn steeds meer in. Veel kleur en vooral vuurwerk wat lang blijft hangen is erg populair. Knalvuurwerk zoals rotjes en strijkers komt steeds meer op de achtergrond. Dit is eigenlijk meer iets voor de jeugd.  Maar de Chinese rollen  (oftewel de duizendknallers) blijven wel in trek. Ook volledige pakketten met vier, vijf of zes grote cakes er in zijn erg in. Je hebt dan een complete vuurwerkshow met één pakket.  Mensen geven ook liever iets meer geld uit voor mooi vuurwerk,  of en compleet pakket dan bijvoorbeeld meerdere kleine pijltjes en potjes. Daaruit kunnen we concluderen dat mensen tegenwoordig toch liever voor kwaliteit gaan dan kwantiteit.

Dus kortom, om het jaar mooi af te sluiten, alle boze geesten te verdrijven en met een frisse start 2019 te beginnen moeten we zeker genieten van al het vuurwerk. Want het is een mooie traditie en nu we weten waarom we daar ooit mee zijn begonnen is het des te mooier om er het jaar knallend mee af te sluiten.

 

Referentie 848.012

Kerstkaart 848.012

Nieuwjaarstradities – de 10 grappigste wereldwijd

Nieuwjaarstradities wereldwijd – de 10 grappigste op een rijtje gezet

In Nederland betekent dit champagne, oliebollen en vuurwerk! Voor de echte bikkels een Nieuwjaarsduik op 1 januari!  Onze buren in België houden traditioneel een feestje waar de champagne rijkelijk mag vloeien en ook daar mag het vuurwerk niet ontbreken.

Maar in sommige landen houden ze er wel heel aparte gewoontes op na… Wij laten u graag meegenieten van de tien leukste maar soms ook  vreemde nieuwjaarstradities.

Mondje vol

Is het al middernacht? Dan luidt de Spaanse nieuwjaarstraditie dat je op de eerste twaalf klokslagen 12 druiven moet eten voor een jaar vol voorspoed. Elke druif staat garant voor een maand geluk.
Makkelijk? Probeer het zelf maar eens, 12 druiven op 12 seconden in je mond te proppen…

De Chilenen gooien het eveneens over de culinaire boeg. Klokslag 00:00 eten zij een lepel met linzen. Een jaar voorspoed op vlak van werk en geld verzekerd… voor wie er teveel eet, buikkrampen de volgende morgen eveneens.

Nieuwjaarstraditie in Spanje

Source : holabarcelona.com

nieuwjaarstraditie in Chili

Source : Pinterest

 

Beter een goede buur…

Die Denen hebben toch wel een apart gevoel voor humor! Zij sparen hun ongebruikt servies op tot 31 december en gooien dat om middernacht stuk tegen de deur van hun buren. En het wordt nog beter : hoe groter de stapel, hoe meer geluk hen te wachten staat in het nieuwe jaar.

In Zuid-Afrika kennen ze een soortgelijke nieuwjaarstraditie : klokslag middernacht gooien ze er hun oude meubels en toestellen door het raam. Misschien toch maar beter even vooraf met de buren checken als je dit thuis wil proberen?

Nieuwjaarstraditie in Denemarken

Source : Thinkstock

Wie het broekje past, trekke het aan…

In Argentinië dragen ze op oudejaar splinternieuw rode ondergoed. Deze nieuwjaarstraditie zou ervoor zorgen dat het nieuwe jaar gevuld is met liefde.  Om diezelfde reden dragen Mexicanen hun mooiste rode ondergoed, terwijl in Bolivië, Ecuador en Venezuela de kleur van je slip bepaalt wat je kan verwachten in het nieuwe jaar : geel voor een jaar vol geld, rood voor liefde en wit voor vrede…

Nieuwjaarstradities in Argentinië

Source : Cloudhax

Simpeler mag ook

Afgezien van het gekleurde ondergoed, houden de Argentijnen het graag eenvoudig. Klokslag twaalf moet iedereen één stap naar voor doen met zijn of haar rechtervoet voor goed geluk. Enig gevoel voor coördinatie en niet al te veel champagne zijn wel een vereiste…

Nieuwjaarstraditie Argentinië

Source : Pinterest

Afkloppen op het nieuwe jaar

Wil je je nog even afreageren voor het nieuwe jaar begint? Tijdens het Takanakuy Festival in Peru worden net voor middernacht openstaande ruzies beslecht met een paar rake klappen. Kwestie van het nieuwe jaar te beginnen met een schoon geweten… en een paar blauwe plekken!

Nieuwjaarstraditie Peru

Source : Cloudhax

Hop met die beentjes

In Brazilië vraagt de nieuwjaarstraditie dat je om middernacht 7 keer over een golf springt. Elke sprong zou garant staan voor geluk en voorspoed voor iedere dag in de week. Als je het ons vraagt, vooral een leuke verfrissing in een land waar Nieuwjaar traditioneel bij tropische temperaturen wordt ingeluid

Nieuwjaarstraditie in Brazilië

Source : Pinterest

Burn baby burn

In het lijstje van niet zo appetijtelijke nieuwjaarstradities, staan de Russen met stip op één.  Klokslag middernacht schrijven die hun wens op een klein papiertje, dat ze vervolgens verbranden en in een glas champagne gooien. Voor 00:01 moet dat glas champagne leeg zijn om hun wens te laten uitkomen.  Lekker? Nee. Maar hoe anders raak je ooit aan een vette bankrekening ?

Om het rijtje van aparte tradities af te sluiten, reizen we nog even naar Ecuador. Daar worden er op oudejaarsavond massaal vuurtjes gestookt. Mensen verzamelen er voor hun huis en steken er foto’s in brand die hen herinneren aan slechte momenten tijdens het afgelopen jaar. Hun manier om komaf te maken met de geesten uit het verleden en met een schone lei aan het nieuwe jaar te beginnen.

nieuwjaarstradities in Rusland

Source : Pinterest

Nieuwjaarstraditie in Ecuador

Source : Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

Welke van deze nieuwjaarstradities je dit jaar ook wil uitproberen, wij wensen je alvast een schitterend nieuw jaar toe!

Banner kerst NL