We maken ze allemaal.. goede voornemens. Het begin van een nieuwe jaar is dan ook het meest perfecte moment eraan te beginnen. Sommige mensen willen bijvoorbeeld stoppen met roken of drinken. Anderen willen meer gaan sporten en afvallen. Vol goede moed begin je eraan, maar het zwaarste is niet om eraan te beginnen maar dat is om het ook echt vol te houden.
Om je daarbij te helpen geven wij je graag enkele tips om het wel vol te kunnen houden.

Kies een realistisch doel

Het is belangrijk om goed na te denken over wat je graag zou willen bereiken. En denk daarnaast ook na over hoe je dit kan bereiken. Wil je bijvoorbeeld binnen 2 maanden een marathon lopen maar heb je nog nooit 5 km achter elkaar gelopen is dit een redelijk onrealistisch doel. Ook al heb je veel ambitie, het moet ook haalbaar voor zowel de training als je lichaam.

Bijhouden op papier

Wat je kan doen om het makkelijker te maken is om je voornemens op te schrijven. Een voornemen is namelijk makkelijk gemaakt in je hoofd. Maar om het echt serieus te nemen is het beter om het op te schrijven. Zo kan je makkelijk zien wat je doel is, hoe je dit wilt bereiken, hoe je dit kunt bijhouden en nog belangrijker hoe het verloopt. Door het op te schrijven en bij te houden heb je overzicht en kan je af en toe bijsturen waar nodig. Ook komt hierdoor je doel niet op de achtergrond terecht en moet je eraan blijven werken. Zowel op papier en in het echt. Goede extra stimulans.

Doe het voor jezelf..

Doe het puur en alleen voor jezelf! Niet voor je partner, je familie, collega’s of iemand anders maar echt voor jezelf.  Je kan bijvoorbeeld wel met een vriendengroep afspreken om samen elk 5 kilo (of meer) af te vallen. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat het bij de een misschien net iets makkelijker gaat als bij de ander. Dit kan misschien wel een extra stimulans zijn, maar het zou ook kunnen dat je hierdoor de moed wat laat zakken omdat het juist niet zo goed/snel gaat als bij de rest. Laat je daarom niet afleiden door anderen en blijf gefocust op je eigen voornemens en resultaten. Je zult zien als je echt ergens 100% voor gaat dat het meestal makkelijker is om het ook echt vol te houden.

Vertel het anderen

Het is belangrijk om je nieuwe voornemens zo veel mogelijk aan anderen te vertellen. Maak hen duidelijk dat je iets wilt bereiken en vraag hen om je eventueel te helpen mocht je het moeilijk hebben. Dit is niet alleen een extra stimulans maar zo ben je er ook meer bewust mee bezig omdat je geen gezichtsverlies wil lijden mochten ze er naar vragen.

Begin

Stel het niet uit langer uit, maar begin gewoon. Gelijk al in de eerste week na Oud & Nieuw. Geen smoesjes meer over verjaardagen hier, feestjes daar, slecht weer enz. enz.. gewoon beginnen! Je zult zien, het gaat elke keer een beetje makkelijker. Veel succes!!